Billardkøberens guide


Størrelsen på billardborde

Billardborde blev først produceret i lande, hvor måleenhederne "tommer" og "fod" blev brugt, hvorfor målene bliver lidt underlige, når de konverteres til cm. Ideen var dengang, at spilleoverfladen på et 9 fods billardbord ville være præcis 100x50 tommer (254x127cm). I dag produceres der også små borde, 7 og 8 fod, men skal du have et bord, der svarer til konkurrencestørrelsen, skal bordet være 9 fod!


Størrelse på spillearealet Oversatt i cm Størrelse på hele bordet Rec. størrelse af plads
6 fod 160x80 cm 210x124 cm 450x370 cm
7 fod 198x99 cm 231x132 cm 488x389 cm
8 fod 224x112 cm 257x145 cm 514x402 cm
9 fod 254x127 cm 287x160 cm 544x417 cm


Størrelsen på billardrummet


Klik på billedet for at se det i en større størrelse.

Det er vigtigt, at det rum, hvor du ønsker at placere billardbordet, er stort nok. Det er godt, hvis rummet er 145 cm x 2 (kølængder) + spilleoverfladen, men mindre rum kan naturligvis også gå an. Har du et mindre rum, kan du f.eks. vælge at købe kortere køer, som er 120 cm, hvilket giver mindre dimensioner (494x367 cm for et bord på 9 fod). OBS! Men dette er et absolut minimum og er ikke anbefalelsesværdigt!

Trækvalitet

MDF

Laminat anvendes ofte til de billigere billardborde, og dette indebærer, at der anvends spånplader eller MDF (Medium Density Fiberboard) under den laminerede overflade. Billardbordene produceret i lamineret træ er stilfulde, men ikke så holdbare som dem, der produceres af massivt træ. Til MDF-bordene anvendes der ofte en ganske tynd laminering.

Leder du efter et billardbord, der vil holde i lang tid, anbefaler vi, at du satser på et billardbord lavet af massivt træ, og helst med en virkelig tyk og holdbar laminering på toppen frem for et billardbord i MDF.

Massivt træ

De fineste borde er lavet af massivt træ. Det giver både et fantastisk udseende og gode spilleegenskaber, og du får et bord, der holder i en lang periode. Massivt træ er bedst egnet til brug i hjemmet, når du både ønsker et smukt møbel og et godt billardbord.

Billardborde lavet af massivt træ produceres af forskellige træsorter, og du kan vælge det design, der matcher med det andet interiør. Når man tænker på udseende og holdbarhed, er det vigtigt, at bordet er lavet af hårdtræ. Varianter på hårdtræ er eg, ahorn, ask, mahogni, kirsebær m.m.

Massivt træ + slidstærkt laminat

Til billardhaller, skoler og offentlig brug anbefaler vi borde, der er lavet af massivt træ med en holdbar laminering på ydersiden. Det skal ikke være en tynd laminat, men den skal derimod være tyk og holdbar.Vores symboler:

Symbolet massivt træ betyder, at billardbordet er lavet af massivt hårdttræ. Variationer af hårdttræ er eg, ahorn, ask, mahogni og kirsebær osv.Skifer

Før fremstillede man pladen til et billardbord i marmor. Men i dag har man erkendt, at en skiferplade er mindst lige så god - og desuden billigere at producere.

En skiferplade skal fortrinsvist opdeles i 3 dele. Dette skyldes, at transporten dermed bliver lettere (idet pladen vejer meget), samt at man får en mere præcis udjævning af bordet, hvilket gør det fladere.

Tykkelsen af skiferpladen kan variere, f.eks. anvendes der en 30 mm skiferplade på billardbordet på Europatouren. Til brug i hjemmet bør tykkelsen ligge på mellem 20-25 mm, hvilket givet et optimalt spil!

Skiferpladerne har normalt ikke et brand, men på Europatouren anvendes der imidlertid et brand kaldet "Rasson". Ønsker du det bedste, skal du altså satse på bordet med en "Rasson" skiferplade.

En god skiferplade skal også have en træplade nedenunder, så klædet kan monteres ganske nemt. Beklædningen skal derefter fastgøres på undersiden ved hjælp af en hæftepistol.Vores symboler:

Symbolet 25mm skifer betyder, at billardbordet har en 25 mm tyk skifer med træramme nedenunder.


Billardbeklædning

De vigtigste egenskaber for en billardbeklædning er gode spilleegenskaber og holdbarhed! Vi synes, at en god billardbeklædning skal være lavet af uld/nylon, idet uld fremmer gode spilleegenskaber, mens nylon skaber en holdbar beklædning. Andelen af uld kan variere mellem 60-90%, men en god tommelfingerregel er, at jo mere uld en billardbeklædning har, desto hurtigere bliver spillet på klædet.

Selv tætheden på biliardbeklædningen påvirker kvaliteten. Det er almindeligt at måle densiteten i "oz/m2" (ounces/squaremeter) - jo højere tal, desto bedre er det. Det er anbefalelsesværdigt at ligge på ca. 20 oz.

Hos Billardbutikken.dk kan du købe billardbeklædninger i flere forskellige farver, så du kan matche med både billardborde og andre møbler.

Husk venligst:
• Billardbeklædningen ska være lavet af uld/nylon
• Jo mere uld en billardbeklædning indeholder, desto hurtigere bliver spillet på klædet
• 20 oz i et billardklæde er godkendt

Banderne

Et billardbord består af seks bander (kanterne på et billardbord). På den korte side sidder der én bande, på langsiderne fire. Ballerne studser mod banderne, og det er derfor vigtigt, at de er korrekt fremstillet og består af de rigtige materialer. Selve banden er lavet af gummi og sidder på enden af et stykke træ, som derefter fastgøres til skiferpladen. Træstykket skal helst være lavet i massivt træ samt være forstærket med laminat i en høj kvalitet, så man opnår en ekstra slidstyrke. Uden på gummibanden ligger man derefter kantbeklædningen. Sørg for, at du får færdigbeklædte kanter til dit billardbord, da det er meget tidskrævende at beklæde kanterne på egen hånd.


Klik på billedet for at se det i en større størrelse.

Med hensyn til gummibanderne er det først og fremmest vigtigt, at de er lavet af 100% naturgummi. Det giver det bedste rebound. Herudover er det vigtigt, at profilen på banderne er rigtig. K66- eller K55-gummibander er standarden, og profilen på disse er designet til, at 57 mm poolballer (standardstørrelse) får det mest optimale rebound fra banderne.

Når du bestiller et billardbord fra Billardbutikken.dk, leveres kanterne altid færdigbeklædte (da det ellers er et meget krævende job, der tager tid). Du kan også være sikker på at få gummibanderne i 100% naturgummi samt den rette profil.

Banderne har normalt ikke et brand, men ønsker man dem, der anvendes på Europatouren, er det i dag "Northern Rubber", der anvendes, hvilket af mange betragtes som det bedste.

Husk venligst::
• K55- eller K66-bander garanterer den rette profil
• 100% naturgummi er en vigtig detalje!
• Sørg for, at gummibanderne er færdigbeklædte!

Vores symboler:

Symbolet K55 betyder, at bordet har bander med 100% gummi og profilen K55. K55-bander forekommer hyppigt på borde med et sporty design.

Symbolet K66 betyder, at bordet har bander med 100% gummi og profilen K66. K66-bander forekommer hyppigt på borde med et klassisk design.


Sigte

Sigtet på et billardbord er små mærker på gummibanderne, som hjælper spilleren med at bedømme afstanden bedre. De fineste sigte er lavet af perlemor og kan enten være runde eller diamantformede. Formen er ikke afgørende, da det vigtigste er, at sigtet ikke er sat fast oven på kanterne efterfølgende, men derimod er lavet sammen med kanterne. Dette vil hjælpe dig med at få en glat og jævn overflade.

Husk venligst:
• Et sigte hjælper spilleren med at bedømme afstanden
• Kan være runde eller diamantformede
• De fineste er produceret af perlemor

Kurve

Det er helt almindeligt for et billardbord i dag, at det ikke har kurve, men istedet "indvendige" boldkurve i rammen på billardbordet. Det er meget almindeligt, at denne type bliver brugt til billardborde, der har et tilvalg i form af en integreret returnering af billardballerne. Indvendige kurve er anbefalelsesværdige, hvis man ønsker at holde støjniveauet nede ved træf under spillet. Dette gælder eksempelvis på skoler eller lignende miljøer.

Til de billardborde, der dog har synlige kurve på ydersiden, hører frynse- og skjoldkurvene til de mest almindelige - og mest populære - typer. De er ofte fremstillet af ry kraftigt læder for at sikre en lang holdbarhed. Skal billardbordet stå i en stue, kan det være en god idé at investere i eksklusive læderkurve. Det bliver lidt dyrere, men det er det værd!

Returnering af baller

Vi anbefaler ikke at købe returnering af baller til dit bord. Det er som regel bare ekstra besvær, og det larmer mere end sædvanlige kurve. Billardhaller og konkurrenceborde har i dag helt erstattet dette retursystem. Det skyldes, at kurvene er blevet så tilpas store, at man nu har plads til halvdelen af boldene i en kurv.

Ben og fødder

Vil du have flotte, skårede ben er det vigtigt, at de er lavet i solidt træ, ellers bliver det ikke flot. De klassiske billardborde i en egentlig møbelstil er lavet på denne måde. Bordene, der anvendes i billardhaller og i kælderen, har normalt justerbare fødder.

Detaljer af rustfrit stål

Billigere borde har hjørnedetaljer og justerbare ben i plast eller billigere metal. Dyrere borde har i stedet mere robuste detaljer i rustfrit stål. Dette vil naturligvis holde langt bedre, og det ser også bedre ud. Vi anbefaler derfor detaljer af rustfrit stål!Køer fremstillet af ahorn

Billardkøer bliver lavet af forskellige materialer, men det bedste valg er de køer, der er lavet af ahorn. Der findes køer i alle prisklasser, og du kan få både skruelæder (kø-duppen skrues på) samt limlæder (kø-duppen limes på). Limlæder giver de bedste spilleegenskaber, mens skruelæder kan være lettere at håndtere for eksempelvis skoleelever.

Bord med træplade eller skifer?

Skal du investere i et bord med enten en træplade eller en skiferplade? Foruden pris og materialer findes der også nogle andre funktioner, der adskiller disse to billardborde. Et bord med træplade er ofte 6 eller 7 fod højt, mens skiferbordene fås i størrelserne 7, 8 og 9 fod. Borde med træplader passer godt til spillerum, men er du ude efter et slidstærkt billardbord, der skal holde i lang tid fremover, skal du investere i et robust og stabilt skiferbord. Skiferborde er ikke kun tungere end træborde, de er ofte lavet af massivt træ og udstyret med flotte detaljer og smarte funktioner, og de leverer derfor det bedst mulige spil.

Forskellen mellem et bord med træplade og et bord med skiferplade mærkes primært på bordets rebound i kanterne, samt på hvor lige ballerne ruller plus holdbarheden.

Gå til billardborde med træplade
Gå til billardborde med skiferplade

Montering af billardborde

Har du brug for hjælp til monteringen, har vi kontakt med professionelle fagfolk i hele Danmark. Skal du samle et skiferbord på egen hånd, kan du finde en guide under "montering".

Gå til montering af billardbord


KONTAKT

Man-Fre 09.00-17.00

Er du fra en kommune eller en virksomhed og vil bestille et billardbord? Læs mere >